Makaron z kremowym sosem własnej roboty
Makaron to jeden z podstawowych produktów, których nie może zabraknąć w kuchni. Jest uniwersalny, może być świetną bazą zdrowego obiadu czy szybkiej sałatki dla niespodziewanych gości.
Ilość rodzajów i możliwości kombinacji sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie. Mimo posiadania ulubionych wariantów, zawsze warto sprawdzać nowe przepisy, a nuż któryś okaże się nowym numerem jeden? Makaron z domowym sosem z warzyw ma na to spore szanse.
Potrzebne produkty na makaron z kremowym sosem
- ulubiony makaron (warto wybrać makaron pełnoziarnisty, ale będzie pasował każdy)
- ser burrata
- oliwa (zwykła lub smakowa, według uznania)
- warzywa do sosu (najlepiej, żeby podstawę stanowiły pomidorki koktajlowe lub zwykłe, cukinia, czosnek, cebula. Do tego można dodać wszystko co mamy w lodówce lub ogródku)
- ulubione przyprawy (świeże zioła pasują zawsze!)
- opcjonalnie: śmietanka lub mleczko kokosowe (PRO TIP: jeśli po otwarciu mleczka kokosowego, wiesz, że nie zużyjesz całego opakowania w kilka dni, spokojnie, można go zamrozić).
Sezonowe warzywa
Aby w pełni korzystać z dobrodziejstwa natury – zwłaszcza jeśli jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami własnego ogródka – warto korzystać ile tylko można z sezonowych warzyw. Zwłaszcza, że według ekspertów, powinno się spożywać minimum 400 gram warzyw i owoców każdego dnia. Jeśli mamy w domu niejadka lub osoby strojące od warzyw, dobrym patentem jest blendowanie wszystkiego co się da.
Bardzo dobrze sprawdza się to w przypadku zup warzywnych, ale w naszym przepisie w ten sam sposób zostanie przygotowany sos do makaronu. Niech korzystanie z gotowych sosów pójdzie w zapomnienie, czas na prawdziwy smak, prawdziwych warzyw.
Jak więc przygotować sos?
Do przygotowania całego dania potrzeba zaledwie dwóch kroków. W pierwszej kolejności najlepiej rozpocząć od robienia sosu.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy ulubione warzywa pokrojone w kawałki warzywa (pomidorki koktajlowe spokojnie można wrzucić w całości, tak samo ząbki czosnku). Całość doprawiamy według uznania oraz polewamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 30 – 40 minut. Pod koniec pieczenia warzyw można ugotować makaron.
Gotowe warzywa blendujemy na gładką masę. Na tym etapie można dodać śmietankę lub mleczko kokosowe, aby sos był delikatniejszy. Całość łączymy z ugotowanym makaronem i nakładamy na talerz. Na sam koniec dodajemy burratę, która po przekrojeniu pięknie się roztopi.
Inne warianty
Do przepisu będzie pasować szereg dodatków. Jeśli ktoś preferuje mięsne przepisy, może go wzbogacić o kurczaka. Wegetarianie spokojnie mogą dodać wędzone tofu, również będzie się to dobrze komponować.
Warto też sprawdzić przepis na innym pyszny i zdrowy makaron (z pesto i śmietanką): https://www.justfood.pl/makaron-z-sosem-z-pesto-i-smietanka-30-jak-przygotowac/