Posted By admin Posted On

Ciekawostki na temat kuchni włoskiej

Włoskie jedzenie ma długą tradycję. Istnieją tysiące potraw i tysiące historii kryjących się za każdą z nich. Włosi traktują swoją kuchnię bardzo poważnie i możesz nieumyślnie obrazić szefa kuchni, kelnera i wszystkich przy stole, jeśli się pomylisz.

Jedną z najbardziej niezwykłych rzeczy w kuchni włoskiej jest jej różnorodność. Poza makaronami i pizzą, jakość włoskiej kawy, desery i inne potrawy, takie jak zapiekanki są spektaklem dla podniebienia. Wszystkie te potrawy zostały ukształtowane przez ponad tysiącletnią tradycję. W tym czasie Włosi ulegli wpływom kultury arabskiej, azjatyckiej i greckiej. Jeśli planujesz podróż do Włoch lub po prostu chcesz zrobić komuś niespodziankę, czytaj dalej. W tym wpisie zdradzimy Wam najciekawsze fakty na temat gastronomii Włoch:

Sposób ułożenia sztućców, wody, wina i chleba to rytuał. Butelka wody, butelka wina i bochenek chleba to obowiązkowe elementy na stole przed włoskim posiłkiem. Z tym ostatnim związany jest ciekawy przesąd. Jeśli postawisz chleb do góry nogami, przyniesiesz pecha do swojego domu, jak twierdzą Włosi.

Kawa jest formą sztuki.

Tradycyjnie, autentyczne włoskie śniadanie powinno być proste i niezbyt obfite. Kawa z mlekiem lub cappuccino z ciasteczkami to norma. Kawa sama w sobie jest sztuką. Cappuccino jest zarezerwowane tylko na śniadanie i czasami na podwieczorek. Jakie kawy można więc pić po obiedzie? Po pierwsze, nie ma czegoś takiego jak mrożona kawa, więc nie róbcie sobie nadziei. Ale możesz wypić caffè freddo. Można zamówić espresso lub caffè d’orzo, choć to drugie nie zawiera kofeiny. Jeśli chodzi o espresso, to jest ono znane z mocnego smaku. W rzeczywistości amerykańska kawa narodziła się dzięki amerykańskim żołnierzom walczącym we Włoszech podczas II wojny światowej. Uznali, że smak espresso jest zbyt mocny i aby go złagodzić, dodali wody.

Pizza była jedzeniem dla ubogich.

Pizza jest ważnym elementem włoskiej kuchni. To pyszne danie kuchni włoskiej miało takie względy aż do 1889 roku. Królowa Margherita Sabaudzka spróbowała pizze w tym samym roku w pizzerii Bracci Raffaele Esposito w Neapolu, a reszta to już historia. Pizza Margherita została nazwana na jej cześć i nosi barwy włoskiej flagi.

Pizze neapolitańskie i zakazane pizze.

Smażona pizza istnieje. Jej pochodzenie jest takie samo jak Margherity: neapolitańskie. Nie piecze się jej w piekarniku, ale ciasto smaży się na patelni. Gdy już „spuchnie”, dodajemy sos pomidorowy, parmezan i bazylię.
A co to są zakazane pizze? W supermarketach normalnie można zobaczyć pizze carbonara lub Bolognese (jak spaghetti). We Włoszech one nie istnieją! Poza tym, kuchnia włoska zabrania robienia pizzy z mięsem.

Antipasti na zaostrzenie apetytu.

Antipasti to idealny początek włoskiego posiłku. Jego nazwa nie oznacza antipasti, ale „przed makaronem”. Charakteryzuje się tym, że jest kolorowym zestawem grillowanych warzyw, serów, wędlin i mięs. Ser można podawać zarówno w kremie, jak i w wersji stałej.