13 grudnia 2024

pepperoni-pizza.pl

Włochy i włoska pizza

Historia wynalezienia pizzy

Pizza to chyba najbardziej popularne danie w menu każdej włoskiej restauracji. Jest to pieczony płaski chleb, zwykle o okrągłym kształcie, wypiekany z mąki pszennej, soli, wody i drożdży, polany sosem pomidorowym i serem.

Istnieje wiele odmian w zależności od formatu chleba, sposobu wypieku i kombinacji różnych składników.

Ten pyszny przepis jest bardzo stary i ma swoją historię. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, skąd tak naprawdę wzięła się pizza.
Pochodzenie pizzy

Pizza jest jednym z najbardziej popularnych i lubianych dań w dzisiejszym świecie. Jest ona znana od tysięcy lat. Niektórzy twierdzą, że jej wynalezienie miało miejsce w Grecji, inni w Egipcie, a jeszcze inni w Afryce Północnej. A więc to, kto wymyślił pizzę, może być mniej oczywiste, niż się wydaje. Prawda jest taka, że istnieją różne wersje. Najdokładniejsza jest ta, która odnosi się do tego wynalazku sprzed ponad 2 tysięcy lat w południowych Włoszech.

Spożywano wówczas rodzaj świeżo upieczonego płaskiego chleba, bardzo zbliżonego do dzisiejszej wersji tego produktu. Nie ulega wątpliwości, że bez pewności, kto wymyślił pizzę, to Włosi są niewątpliwie wielkimi mistrzami i ludźmi, którzy spopularyzowali ją na całym świecie. Dzięki tej ekspansji pizza już dawno przestała być włoskim dziedzictwem, a stała się dziedzictwem uniwersalnym i czymś więcej niż tylko potrawą, jest obecnie częścią kultury społecznej. Kojarzy się z różnymi wydarzeniami, a w wielu krajach istnieją wyspecjalizowane restauracje serwujące różne pizze.

Jeśli chcemy dowiedzieć się, kto wymyślił pizzę, musimy cofnąć się do początku XVI wieku do Pompejów i Neapolu. Były to pierwsze miasta we Włoszech, w których znaleziono ślady jedzenia podobnego do tego, co dziś znane jest jako pizza. Wynika z tego, że spożywano tam jakiś rodzaj chleba, wyjęty właśnie z pieca na drewno. Doprawiono go odrobiną czosnku, oliwą z oliwek, serem z bawolego mleka, rozmarynem i innymi lokalnymi przyprawami. Bardziej jak focaccia. Znana powszechnie pizza to ciasto z mąki na zakwasie, które jest pieczone w piecu. Tak więc jej początki sięgają czasów starożytnych na Bliskim Wschodzie i być może to właśnie tam wymyślono pizzę, jaką znamy dzisiaj. W starożytnym Babilonie, Egipcie i u samych Izraelitów jadano chleb, ale bez drożdży, pieczony w glinianych piecach.