Pizza z papryką i pieczarkami – prosty i szybki przepis
Do przygotowania tej pizzy potrzebne nam będą następujące składniki: 40 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 450 g mąki do pizzy, 1 łyżka oliwy, 1 puszka pomidorów (400 g), 2 średnie ząbki czosnku, sól, mielony pieprz czarny, 2 papryki, 4 pomidory rzymskie, oliwki, 250 g pieczarek, 200 g mozzarelli, bazylia.
Jak przygotować pizzę z papryką i pieczarkami?
Przygotowanie – na początek świeże drożdże pokruszmy do miseczki. Zasypmy cukrem, zalejmy 300 ml ciepłej wody. Odstawmy na 15 minut czasu. Do osobnej miski wsypmy mąkę z łyżeczką soli. Wlejmy oliwę, wymieszajmy. Dodajmy zaczyn drożdżowy, wyróbmy elastyczne ciasto. Z ciasta uformujmy kulę. Naczynie przykryjmy ściereczką, odstawmy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po około ciasto powinno podwoić swoją objętość. Pomidory z puszki (bez skórki) rozmiksujmy na sos. Doprawmy go do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz mielonym pieprzem czarnym. Wyrośnięte ciasto ułóżmy na pergaminie, rozwałkujmy na jeden duży lub dwa mniejsze placki. Umieśćmy na blasze do pieczenia. Posmarujmy sosem.
Portal poleca! Szukasz prostych, szybkich i zdrowych przepisów? Koniecznie zobacz te przepisy na omlet i naleśniki dla każdego.
Następnie papryki (na przykład czerwoną i żółtą) opłuczmy, osuszmy, przekrójmy na połówki. Usuńmy gniazda nasienne, miąższ pokrójmy w krążki. Umyte pomidory pokrójmy w plasterki. Pieczarki oczyśćmy, pokrójmy w półplasterki. Osączmy garść czarnych oliwek bez pestek. Warzywa i pieczarki rozłóżmy na drożdżowych plackach, posypmy startą na tarce mozzarellą. Całość wstawmy do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni Celsjusza i pieczmy około 13-16 minut czasu. Przed podaniem na stół pizzę ozdóbmy jeszcze listkami bazylii.